Piparkūkas

   Katru gadu ap Ziemassvētkiem piparkūkas biju gatavojusi no veikalā pirktas mīklas. Biju dzirdējusi, ka paštaisītā mīkla ir jāgatavo jau mēnesi pirms Ziemassvētkiem, un tās pagatavošana ir diezgan sarežģīta. Bet dažas dienas pirms Ziemassvētkiem, draudzene gatavoja piparkūku mīklu. Viņa teica, ka šīs mīklas pagatavošana ir ļoti vienkārša un mīklai ir jāiestāvas tikai vienu dienu. Palūdzu recepti, un arī pati mēģināju pagatavot šo mīklu.

   Mīklas recepte ir ņemta no kādas vecas pavārgrāmatas, kuras precīzu nosaukumu nepateikšu. Receptes nosaukums ir „Cietās piparkūkas”.

Sarežģītība- viegla
Izmaksas- vidējas
Mīklas gatavošanas laiks- aptuveni pusstunda
Nepieciešamās sastāvdaļas:
400g medus;
200g cukurs;
550g miltu;
100g sviesta;
2olas;
1 tējkarote cepamā pulvera.
Vēl būs nepieciešamas garšvielas. Var izmantot jau veikalā nopērkamu piparkūku garšvielu maisījumu. Es izmantoju maisījumu, kur paciņas saturs bija paredzēts 1kg miltu, tātad būs vajadzīgs nedaudz vairāk nekā puspaciņa. Ja esi čaklāks par mani, garšvielas vari gatavot pats.
Garšvielas: 10 krustnagliņas, 5 graudiņi kardamona, puse tējkarotes kanēļa, 1 tējkarote ingvera, puse tējkarotes sarīvēta muskatrieksta, 5 pipari, 1 tējkarote koriandra, naža gals samaltu anīsa sēklu.
Pagatavošana:
   Katliņā uzvāra medu, cukuru un sviestu, vārošai masai pievieno aptuveni pusi no izsijātiem miltiem un nepieciešamo garšvielu daudzumu. Masu kārtīgi sajauc. Mīklu nedaudz atdzesē. Mīklai pievieno sakultas olas, cepamo pulveri un pārējos miltus. Mīklu samīca un noliek ledusskapī. Jau otrajā dienā var cept piparkūkas!
   Neilgu laiku pirms cepšanas iesaku izņemt mīklu no ledusskapja un atstāt istabas temperatūrā, tad to būs vieglāk izrullēt. Protams, priekš mīklas rullēšanas būs nepieciešami milti, lai mīkla neliptu pie galda. Mīklu izrullē, izspied no tās vēlamās formiņas, liec uz pannas, kurā izklāts cepampapīrs. Piparkūkas apsmērē ar sakultu olu. Es daļai no piparkūkām uzbēru mandeļu skaidiņas un sezama sēkliņas, vari bērt arī krāsainos graudiņus vai ko citu. Tālāk pannu ar piparkūkām liec cepeškrāsnī. Cepšanas ilgums būs atkarīgs no cepeškrāsns, bet atceries, ka piparkūkas nav jācep ilgi! Kad tās kļūst zeltainas, ņem ārā no krāsns, jo ilgāk tās tiks ceptas, jo cietākas būs.
Mīklu izrullē un izspiež formiņas.
Piparkūkas pārklātas ar sakultu olu.
Tikko no krāsns.
Padomi un secinājumi.
   Piparkūkas gala rezultātā sanāk ļoti garšīgas. Patiesībā tās vairāk atgādina kādus medus cepumiņus nevis piparkūkas, jo nav tik izteikta piparkūka garša. Tomēr man tās liekas ļoti garšīgas, saldas un medainas. Es patiesībā ieteiktu likt nedaudz mazāk medu kā receptē, piemēram, 350g. Tā kā 0,5l burciņā ir 700g, tad tā ir puse no burciņas. Es pieliku mazāk medu, jo draudzenei mīkla sanāca pārāk lipīga. Man ar mīklas konsistenci viss bija kārtībā. Ja vēlas, beigās uz piparkūkām var uzklāt kādu glazūru, bet es šoreiz taisīju bez glazūras, lai labāk var sajust piparkūku garšu. Šīs mīklas pagatavošana aizņem nedaudz vairāk kā pusstundu, un arī sastāvdaļas ir viegli pieejamas. Nākošnedēļ noteikti pagatavošu vēl vienu porciju šīs mīklas. 


*Rakstā izmantoti mani personīgie attēli.


Komentēt rakstu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s