Nepieciešamās sastāvdaļas:
pamatnei:
250g milti
šķipsniņa sāls
125g auksts sviests+ mazliet veidnes ietaukošanai
1 ola
pildījumam:
500g gailenes
1 sīpols
2 olas
200ml saldais krējums
200g svaigais siers (man bija “Kārums”)
sāls un citas garšvielas
Pagatavošana:
Gatavo pamatni. Bļodā iesijā miltus, tiem pievieno sāli un visu samaisa. Aukstu sviestu sagriež gabaliņos, pievieno miltiem. Ar pirkstiem saberž sviestu kopā ar miltiem, iegūst rīvmaizei līdzīgu masu. Pievieno olu un samīca mīklu. Mīklu saveļ bumbā, ietin folijā vai pārtikas plēvē un ievieto ledusskapī vismaz uz 30 minūtēm.
Kamēr mīkla dzesējas, sīki sagriež sīpolu, ja nepieciešams sagriež arī lielākās sēnes. Sīpolu apcep uz pannas, pievieno sēnes un cep, līdz šķidrums iztvaiko.
Veidni iesmērē ar sviestu (man bija apaļā veidne ar noņemamām malām, diametrs ~27-28cm). Ņem mīklas bumbu un izveltnē lielāku par veidnes diametru. Mīklu klāj veidnē, uz augšu veido maliņas. Pamatni sadursta ar dakšu, virsū liek apceptās sēnes.
Gatavo pārlējumu. Bļodā ar dakšiņu vai putojamo slotiņu sakuļ olas, pievieno svaigo sieru, saldo krējumu un sakuļ viendabīgā masā. Pievieno sāli un/vai citas garšvielas. Pagatavoto pārlējumu lej pāri sēnēm. Cep iepriekš uzsildītā cepeškrāsnī (180grādi) apmēram 40 minūtes. Pīrāgu atdzesē un sagriež gabaliņos.
Secinājumi:
Gaileņu vietā var izvēlēties arī citas sēnes. Man laikam vislabāk garšotu pīrāgs ar šampinjoniem, jo tās ir manas mīļākās sēnes, bet tā kā pašlaik ir sēņu sezona, izvēlējos gailenes, kuras citos gadalaikos nebūs pieejamas svaigā veidā.
Svaigo sieru var aizstāt ar skābo krējumu. Svaigākai garšai man prasītos iejaukt krēma masā zaļumus vai pievienot pīrāgam tomātus vai kādu citu svaigu dārzeni.
*Pamatrecepte ņemta ŠEIT.