Grāmata- Marks Kriks „Kafkas zupa”

37
Šī grāmata kādu laiku stāvēja manā „to read” sarakstā. Gribēju izlasīt „Kafkas zupu”, jo šī mazā grāmatiņa saistīta ar divām man interesējošām tēmam- literatūru un ēst gatavošanu. Uz vāka rakstīts: „Izsmeļoša pasaules literatūras vēsture 14 recepšu formā”. Sākumā domāju, kas grāmatā būs aprakstītas 14 receptes un pie katras norādīts, kā tā saistīta ar konkrēto autoru. Bet nē, grāmata ir izveidota daudz interesantāk. Jāsaka, ka grāmatas forma mani pozitīvi pārsteidza, autors bijis ļoti oriģināls.


Šeit iekļautas 14 receptes, katra no tām raksturīga kādam literatūras klasiķim. Un visinteresantākais ir tas, kā uzrakstīta receptes pagatavošana. Ir dotas receptes sastāvdaļas un tad seko pagatavošanas process, kurš uzrakstīts tādā manierē, kas raksturīga konkrētajam autoram. Būs receptes, kas rakstītas dāmu romāna, kriminālromāna stilā un pat tādas, kas veidotas dzejoļa vai lugas formā. Papildus tam, receptes ir papildinātas ar skaistām ilustrācijām.
 
Kriks ir spējis iejusties citu autoru ādā. Tā kā biju pazīstama tikai ar dažu autoru daiļradi, nevaru apgalvot, cik patiesi viņš spējis atveidot viņu ieradumus un rakstīšanas stilu, bet man kā lasītājam bija interesanti un brīžiem pat ļoti jautri lasīt šīs receptes. Ar nožēlu jāatzīst, ka no šiem 14 klasiķiem zināju tikai piecus. Pēc izlasīšanas nedaudz iepazinu arī pārējos autorus, noskaidroju, kādā žanrā viņi darbojas un kādas ir autoru raksturīgākās iezīmes. Pēc tam internetā pameklēju vairāk info par šiem rakstniekiem.
 
Tā kā daļēji šī ir arī pavārgrāmata, būtu jāparunā arī par pašām receptēm. Apmēram pusei no receptēm tika izmantota gaļa vai zivis, tāpēc tās laikam negatavošu, bet tas nenozīmē, ka nebija interesanti lasīt. No atlikušajām bija dažas, kuras labprāt arī pagatavotu. Tuvākajā laikā gribētu pagatavot GRAUZDĒTO MAIZI AR SIERU Harolda Pintera gaumē.  Ir jūtams, ka galvenais uzsvars nav likts uz pašām receptēm, bet gan to stāstu. Dažās receptēs nav norādīti cepšanas grādi, citās- cepšanas laiks vai brīdis, kad jāpievieno kāds produkts. Tas tikai nozīmē, ka grāmatas lasītajam gatavošanas procesā ir atļauts eksperimentēt un pārveidot šīs receptes. 
 
Lai arī grāmatiņa ir samērā plāna, tā ir ļoti interesanta un sniedz nelielu ieskatu literatūras vēsturē. Man ļoti patika. Iesaku izlasīt ikvienam, kurš interesējas par literatūru. 
 
Vērtējums- 9/10

3 komentāri

  1. Tu esi veģetāriete?🙂

  2. Parasti izvairos saukt sevi par veģetārieti, bet laikam jau esmu. Gaļu neēdu kādus četrus gadus, zivis negaršo, bet šo to no zivju ēdieniem ēdu.

  3. Prieks, ka tevi arī šī mazā grāmatiņa pārsteidza un iepriecināja🙂

Komentēt rakstu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s