Pavārgrāmata- Reičela Kū “Mazā Parīzes virtuve”

Zvaigzne ABC, 2013, 288 lpp.

Franču virtuve man kaut kā šķitusi diezgan mānīga. Vienmēr licies, ka franči pašas vienkāršākas lietas prot pagatavot un pasniegt diezgan sarežģītā veidā. Līdz šim ar franču ēdieniem vēl neesmu pratusi sadraudzēties, bet izdomāju, ka ir laiks to labot, līdzko ieraudzīju, ka Zvaigzne ABC nesen izdevusi Reičelas Kū pavārgrāmatu “Mazā Parīzes virtuve”.

Labu pavārgrāmatu nemaz nav tik viegli atrast. Pavārgrāmatai ir jābūt iedvesmojošai, tai jārada vēlme doties uz virtuvi un mesties ēst gatavošanas piedzīvojumos. Man svarīgi ir tas, lai pavārgrāmata būtu vizuāli pievilcīga. Grāmatas vāka noformējums ir svarīgs faktors, lai vispār to paņemtu rokās, bet svarīgāk, lai šī pievilcība nepazustu, šķirot katru nākamo lappusi. „Mazās Parīzes virtuves” vāks ir tieši tāds pats kā grāmatas iekšpuse- krāšņs, elegants un iedvesmojošs. Šīs grāmatas noformējums ir lielisks. Skaistas ēdienu bildes pie katras receptes, jauka burtu fonta un krāsu izvēle, bet vislabākais- kolāžas un attēli, kas ievietoti lappusēs starp receptēm. Ļoti patīk grāmatā ievietotās kolāžas, kas sastāv no dažādām bildītēm, fotogrāfijām un autores zīmējumiem. Man šie sīkumiņi šķiet ļoti svarīgi, jo tieši šīs mazās lietiņas rada iedvesmu un vēlmi ķerties pie recepšu izmēģināšanas. Grāmata ir ļoti sievišķīga, lai gan franču virtuve man nemaz tik sievišķīga nešķiet. Arī pati autore man šķiet maiga un sievišķīga, tomēr radās iespaids, ka, esot virtuvē, šis maigums pazūd un viņa kļūst par īstu meistaru. „Mazajā Parīzes virtuvē” valda īsta recepšu dažādība, sākot no maigām un gaisīgām receptēm kā siera suflē, brilē krēms, aveņu kūciņas, līdz visdažādākajiem vistas, liellopa u.c. gaļas ēdieniem.

Nevērtēju jau grāmatu tikai no vizuālā aspekta. Jāsaka, ka arī saturiski tā ir ļoti kvalitatīva. Tajā iekļautas gan klasiskas, gan mazāk zināmas franču virtuves receptes. Šeit tiek lietotas latviešiem saprotamas mērvienības, arī receptēs izmantotie produkti lielākoties ir mums viegli pieejami. Mani pārsteidz tas, ka lielākā daļa no grāmatā iekļautajām receptēm ir samērā vienkārši pagatavojamas. Grāmatas autores ieteikumi palīdzēs izvairīties no iespējamajām kļūdām un pagatavot to tā, kā to dara francūži. Es jau esmu pieradusi atkāpties no oriģinālajām receptēm un pieskaņot tās savai gaumei, bet, ja vēlamies iepazīties ar franču virtuvi, labāk sekot norādījumiem. Kad izmēģināta oriģinālā recepte, droši var kaut ko pamainīt un meklēt savu ideālo receptes variantu.

Grāmata patiešām ir ļoti kvalitatīva un noderīga. Manuprāt, perfekta dāvana ne tikai cilvēkiem, kam patīk gatavot, bet arī tiem, kas prot novērtēt skaistas lietas. Fraču virtuvi vēl iepazinusi neesmu, daru to pamazām, un tam man noder grāmatā atrodamie autores padomi. Starp citu, esmu jau izmēģinājusi vairākas no grāmatā atrodamajām receptēm, divas no tām atrodamas blogā- AVEŅU UN MANDEĻU KŪCIŅAS un KARTUPEĻU, BUMBIERU, ZILĀ SIERA SACEPUMS.

   

Komentēt rakstu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s