Grāmata- Trūmens Kapote „Brokastis „Tifānijā””

4
  Man ļoti patīk filma „Brokastis „Tifānijā””, tādēļ, kad Zvaigznes grāmatnīcā ieraudzīju šo mazo grāmatiņu, uzreiz to nopirku. Un nemaz nebiju pamanījusi, ka bez „Brokastīm „Tifānijā””, grāmatā iekļauti vēl trīs stāsti. Jau pirms lasīšanas zināju, ka lasīt grāmatu, nesalīdzinot to ar lielisko kinofilmu, būs diezgan grūti. Trūmens Kapote ir ļoti slavens savas paaudzes amerikāņu rakstnieks un „Brokastis „Tifānijā”” ir viens no viņa izcilākajiem darbiem, iespējams, tieši pateicoties kinofilmai.
Par grāmatu:
   Grāmatas galvenā varone ir Hollija Golaitlija. Grāmata veidota stāsta formā, kur kāds rakstnieks stāsta, kā pirms vairākiem gadiem pazinis Holliju un cik nozīmīga bijusi Hollijas loma viņa dzīvē. Rakstnieks dzīvo vienā mājā ar Holliju, stāvu augstāk par viņu. Hollija raktnieku sauc par Fredu, sava mazā brāļa vārdā. Viņa ir vīriešu izmantotāja, kura pelna naudu, satiekoties ar viņiem, un Hollijai tas pat sagādā prieku. Hollija savā dzīvē meklē prieku un laimi, izejot cauri vairākiem pārbaudījumiem. Kādi tie būs, uzzināsiet, izlasot šo grāmatu.
   Tie, kas nav lasījuši grāmatu vai redzējuši filmu, noteikti prāto, kas ir „Tifānija”. Tas ir ļoti grezns juvelierveikals, kurā parasti iepērkas tikai bagātnieki. Hollija uz „Tifāniju” dodas brīžos, kad uznāk „tumšie” (nejaukt ar „melnajiem”). Interesantākais ir tas, ka viņa tur nedodas iepirkties, bet gan paskatīties- aplūkot cilvēkus, kas tur iepērkas, apbrīnot pašu veikala atmosfēru.
   Kapote ir izveidojis lielisku sievietes tēlu, kuras raksturs, manuprāt, ir tik pat spilgts kā Skārletai no „Vējiem līdzi”. Grāmatā nav lielu un spilgtu notikumu, drīzāk dažādu dzīves mirkļu savirknējums. Lai gan šis stāsts ir ļoti īss, manuprāt, tas uzrakstīts ļoti labi un saistoši.
Rakstnieks Trūmens Kapote bijis
liels uzdzīvotājs un dzīves baudītājs.
Attēls ņemts ŠEIT.
 
Salīdzinājums ar filmu:
Filmas posteris.
Attēls ņemts ŠEIT.

   Filmu es redzēju pirmo un tikai tad izlasīju grāmatu. Manuprāt, filma ir daudz labāka nekā grāmata. Filma ir uzņemta 1961. gadā un ir daudz pilnīgāka, tajā ir vairāk notikumu nekā grāmatā. Filmā un grāmatā ir arī ļoti daudz atšķirību. Filma ir izveidota daudz romantiskāka nekā grāmata. Filmā rakstnieks (Freds) naudu pelna tādā pašā veidā kā Hollija, iespējams, ka tas ir iemesls, kas abus tik ļoti satuvina. Filmas beigas ir laimīgas un abi varoņi izlemj, ka kopā jūtas laimīgi, tādēļ Hollija paliek kopā ar rakstnieku. Grāmatā notiek savādāk.

Elegantā O. Hepberna mazajā melnajā
vakarkleitiņā ēd kruasānu pie “Tifānija”
skatloga. Attēls ņemts ŠEIT.
   Aizmirsu galveno- Hollijas lomu filmā atveido apburošā Odrija Hepberna. Pats Kapote gan gribēja, lai galveno lomu atveido Merilina Monro. Tā kā Kapote filmas veidošanā nepiedalījās, režisors izlēma par labu Hepbernai, par ko Kapote īpaši priecīgs nebija, tomēr apsveica rakstnieci ar lomas iegūšanu. Vispār Odrijas izvēle šīs lomas atveidošanai man šķiet ļoti interesanta, jo grāmatā Hollija ir blondīne, bet tomēr matu krāsa nebija izšķirošais faktors. Un labi, ka tā, jo Hepberna Hollijas lomai ir perfekta, nevarētu iedomāties nevienu citu aktrisi viņas vietā.
Filmas beigas ir laimīgas, savukārt grāmata vairāk pietuvināta īstajai dzīvei.
Attēls ņemts ŠEIT.

 

Par pārējiem grāmatas stāstiem:
   Lai gan trīs pārējie stāsti, kas iekļauti šajā grāmatā, ir daudz īsāki par jau tā apjomos mazo „Brokastis „Tifānijā””, manuprāt, tie ir ļoti jauki un interesanti. Katrs no tiem ietver kādu pamācību un autora vēstījumu lasītājam. Uzrakstīti ļoti prasmīgi, un man kā lasītājam, lasīt bija diezgan aizraujoši. Par tiem sīkāk nestāstīšu, jo šis raksts jau tā ir iznācis ļoti apjomīgs. Šie trīs stāsti ir: „Ziedu namiņš”, „Dimantu ģitāra”, „Ziemassvētku atmiņas”.

4 komentāri

  1. Kāda ir atšķirība tumšajiem no melnajiem? Par grāmatu runājot, kādu laiciņu atpakaļ vienā dienā izrāvu un nu jau atkal vairs neko neatceros, zinu tikai ka diezko nepatika 😀

  2. Varbūt, ja man tā nepatiktu filma, tad arī grāmata nešķistu nekas īpašs. Tieši filmas dēļ centos izprast to, ko uzrakstījis Kapote.Par tumšajiem un melnajiem grāmatā labi izskaidro Hollija: "Melnie uznāk tad, ja redzi, ka sāc aptaukoties, vai arī pārāk ilgi līst lietus. Draņķīgs garastāvoklis- un viss. Bet ir tādi, ka liekas- tūlīt sajuksi prātā. Uznāk bailes, tu svīsti aukstus sviedrus un pati nesaproti, no kā baidies.."

  3. Šodien noskatījos filmu un nejauši iedomājos par grāmatu. Re kā! Arī grāmata ir pieejama un pateicoties Jūsu aparkstam noteikti aiziešu līdz bibliotēkai pēc grāmatas. 🙂

  4. Jauki. 🙂 Ja bibliotekā grāmata nav pieejama, iesaku aiziet uz Zvaigznes grāmatnīcu, nopirku tur šo grāmatu par 1,99Ls.

Komentēt rakstu