Jāņogu bezē kūka

Šī ir ļoti garšīga kūka, kurai skaistu izskatu un arī labu garšu piešķir bezē cepurīte. Lai nedaudz neitralizētu kūkas saldumu, tai var izmantot skābas ogas vai ievārījumu. Es izmantoju jāņogas.

Izmaksas: vidējas
Sarežģītība: vidēji augsta



Nepieciešamās sastāvdaļas:
   Irdenajai smilšu mīklai (pamatam):

  • 250g miltu
  • 75g cukura
  • šķipsniņa sāls
  • rīvēta citrona miziņa
  • 150g gabaliņos sakapāta auksta sviesta
  • 1 ola
  • 1 ēd.k. ruma (es neliku)

   Bezē:
  • 3 olu baltumi
  • 1 ēd.k. citrona sulas
  • 150g smalkā cukura

   Pildījumam: 500g jāņogu, bet var likt arī citas skābākas ogas vai arī kādu ievārījumu.

Pagatavošana:
Izmanto veidni ar noņemamu malu (apmēram 26cm diametrā), bet var būt arī lielāka vai mazāka. Cepšana notiek cepeškrāsnī 190 grādos.

1.Mīklai paredzētos miltus uzber uz dēlīša vai galda, sakapā kopā ar pārējiem produktiem un žigli samīca gludu mīklu. Izveido apaļu bumbu, ietin folijā un vismaz uz 30 minūtēm novieto aukstumā.
2.Sakarsē cepeškrāsni. Mīklu izveltnē nedaudz lielāku par veidnes pamatnes diametru, ieklāj veidnē un pavelk uz augšu maliņu. Pamatni vairākās vietās sadursta ar dakšiņu. Pie malas piespiež saņurcītu alumīnija folijas strēmeli, lai mīkla nesakrītas. Cep pamatni zeltaini dzeltenu. Izņem no krāsns un noņem foliju.
3.Pagatavo bezē: olu baltumus ar citrona sulu un cukuru puto karstā ūdens peldē 6-8 minūtes. Bļodu izņem no ūdens un pabeidz putot vēsumā. Tagad ir divi varianti- ogas var iemaisīt bezē masā (kā tas ir orģinālreceptē) vai arī ogas (ievārījumu vai ko citu) liek uz tikko izceptās mīklas un pārklāj pāri bezē. Es izvēlējos otro. Kūku liek krāsnī un cep kamēr bezē kļūst gaiši brūns (ne brūnāks kā attēlos).
4. Kūku uz īsu brīdi atstāj veidnē, tad veidnei noņem malu.


Secinājumi:
   Arī orģinālreceptē kūkai bija izmantotas jāņogas, kas, manuprāt, šeit iederas lieliski. Man bija saldētas jāņogas, varbūt arī tādēļ kūka nedaudz sasulojās, bet pamatne nebija mitra, jo sulu nolēju pēc izņemšanas no krāsns. Nākošreiz mēģināšu šo kūku ar brūkleņu ievārījumu. Pirms likšanas krāsnī bezē var pārkaisīt pūdercukuru vai mandeļu skaidiņas.



Recepte ņemta no H.M. Šūberes “Gardēža rokasgrāmatas“.
*Fotogrāfijas personīgās.

One comment

  1. Mmmmm, kārdinoši.🙂

Komentēt rakstu

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s