Filma- Zodiac (2007)

Attēls ņemts ŠEIT.

   Šī gada aprīļa numurā žurnālā „Leģendas” bija interesants raksts „Zodiaka lāsts”. Zodiaks ir viens no bīstamākajām sērijslepkavām, viņš tiek uzskatīts par otru šausmīgāko slepkavu tūlīt pēc Džeka Uzšķērdēja. Nu jau ir pagājuši vairāk kā 40 gadi, kopš Zodiaks aktīvi uzdarbojās Amerikā, bet viņa identitāte tā arī nav atklāta. Raksts bija patiešām interesants, tur bija minēts, ka Deivids Finčers ir uzņēmis filmu par šo slepkavu. Filma mani ieinteresēja gan režisora, gan aktieru, gan paša stāsta dēļ, tādēļ izlēmu to kaut kad noskatīties. Tā nu tas „kaut kad” tik ātri nepienāca, bet nu esmu filmu noskatījusies.


Filma ir balstīta uz patiesiem notikumiem, lielākie pavērsieni pilnībā sakrīt ar to, ko izlasīju jau pirms skatīšanās. Zodiaks savus noziegumus sāk ar uzbrukumu kādam pārītim. Meitene tiek nogalināta, puisis paliek dzīvs. Laikraksts “San Francisko Chronicle” saņem šifrētu vēstuli no slepkavas. Drīz vien kļūst skaidrs, ka Zodiaks ir īstais slepkava, jo detalizēti ir aprakstījis visus notikumus. Laikraksta animētājs Roberts Greismits (Džeiks Gilenhols) atšifrē šo vēstuli. Zodiaks turpina uzbrukt cilvēkiem, sūta vēstules uz laikrakstu un draud izdarīt aizvien neprātīgākas lietas. Policijai neizdodas viņu noķert, nekādas pēdas slepkava neatstāj. Pa šo laiku Greismits ir iemantojis cieņu citu darbinieku acīs, viņš kopā ar kriminālziņu reportieri Polu Eiveriju (Roberts Daunijs Juniors) ķeras klāt Zodiaka lietai tā pamatīgāk. Iet laiks, bet Zodiaks vēl joprojām nav noķerts. Greismits turpina risināt Zodiaka lietu, jaucoties pa vidu policijas un inspektora Deivida Tošī (Marks Rufalo) darbam. Viņš liek uz spēles pārāk daudz- gan savu karjeru, gan veselo saprātu, gan arī ģimenes laimi un drošību.
Zodiaka fotorobots.
Attēls ņemts ŠEIT.
Filma man patika. Finčers noteikti ir ieguldījis ļoti daudz darba, lai filma sanāktu tik laba. Zodiaka slepkavnieciskais tēls attēlots tik īsts un šausminošs. Lai gan pats Zodiaks filmā netiek parādīts (jo arī īstajā dzīvē viņa identitāte nav noskaidrota), ir viegli izsekot līdzi šī šausmīgā cilvēka (vai pat necilvēka) domām, sajūtām, noziegumu iemesliem. Beigās arī tiek izvirzīta hipotēze par to, kas tad ir Zodiaks.

 Daunijs Juniors un Gilenhols.
Attēls ņemts ŠEIT.
Lieliska Marka Rufalo aktierspēle.
Attēls ņemts ŠEIT.

Aktierspēle perfekta. Visi trīs galveno tēlu atveidotāji- Rufalo, Gilenhols un Daunijs Juniors bija nepārspējami. Katrs savu tēlu iznesa ļoti pārliecinoši- nekas nepietrūka, nekas nebija par daudz. Manuprāt, vislabākais no šiem trīs aktieriem filmā bija Rufalo, bet arī pārējie divi daudz neatpaliek.


Vispār interesanti, kā viens cilvēks, kurš presei par sevi sniedz tik daudz informācijas, var būt nenotverams, neizprotams. Pat tad, kad ir savākti pierādījumi, slepkavu apcietināt neizdodas. Visiem gan šī filma nepatiks, bet ieteiktu noskatīties tādēļ vien, ka tā ir balstīta uz patiesiem notikumiem. Cilvēkiem ar vājiem nerviem vai ar laika trūkumu (filmas ilgums 157min) laikam filmu neieteikšu. Lai arī filma ir diezgan gara, garlaicīgu brīžu tajā nebija. Filmu tā saslavēju, bet vērtējums nav pats augstākais. Nav konkrētu iemeslu, kādēļ nelieku 9 vai 10. Nedomāju, ka filmai kaut kas pietrūkst, bet tīri subjektīvi lieku šādu vērtējumu.

Vērtējums-8,5/10

Viens komentārs

  1. marta · · Atbildēt

    Evija, tev ir laba gaume attiecībā uz filmām 😀

Komentēt rakstu