Grāmata-Veģetārie ēdieni

ve__it__rie___di_584ea34c21c74

Izdevniecība “Lauku Avīze”, 2016, 240 lpp.

Tā kā man ar gaļu visu mūžu bijušas samērā vēsas attiecības, man nekad nav bijis priekšstats, ka bez gaļas nevar paēst vai pagatavot labu maltīti. Pēdējos gados man ir iepaticies darboties virtuvē un nodoties pavārmākslas eksperimentiem. Man patīk meklēt interesantas receptes recepšu blogos, žurnālos un pavārgrāmatās. Un es biju sajūsmā ieraugot, ka izdevniecībā “Lauku Avīze”iznākusi šī jaukā, kompaktā un krāsainā grāmatiņa “Veģetārie ēdieni”, kas sola atklāt svaigu, veselīgu un garšīgu ēdienu receptes.

Receptes šajā grāmatā iedalītas sešās kategorijās- uzkodas un salāti; zupas un sautējumi; picas, pīrāgi un tartes; makaroni un rīsi; dārzeņi un pākšaugi; vegānu deserti. Šeit atrodamās receptes ir diezgan daudzveidīgas- gan svaigi, gan sātīgi ēdieni, pamatēdieni, uzkodas un našķi. Es grāmatā jau esmu salikusi grāmatzīmes ar tiem ēdieniem, kurus vēlos pagatavot, un to ir daudz. Domāju, ka dažas no receptēm publicēšu bloga recepšu sadaļā.

Pavārgrāmatas lielākoties ir domātas lietošanai, nevis turēšanai plauktā, tādēļ, manuprāt, tām jābūt ērtām un praktiskām. Grāmatas “Veģetārie ēdieni” nelielais izmērs un cietie vāki to padara par labu palīgu virtuvē, no praktiskā viedokļa skatoties, uz gatavošanas virsmas tā neaizņem daudz vietas, ēst gatavošanas procesā tas ir svarīgi, jo nav taču ērti, ja pusi no galda virsmas aizņem grāmata. Un grāmatas cietie vāki neļaus lapām tik viegli aizšķirties, kā arī nenobružāsies tik ātri kā izdevumi mīkstajos vākos. Mani iepriecina recepšu alfabētiskais saraksts, kas atrodams grāmatas beigās, tas ir liels palīgs brīžos, kad steidzami nepieciešams atrast konkrētu recepti.

Katrai receptei grāmatā veltīts vesels atvērums, vienu lappusi aizņem ēdiena fotogrāfija, otru- sastāvdaļu uzskaitījums un pagatavošanas instrukcija. Ļoti noderīgi, ka pie katras receptes norādīts arī  gatavošanas laiks,uzturvērtība un porciju skaits. Priekš manis ir svarīgi, ka katrs ēdiens ir attēlots bildē, jo ēdiena vizuālajam izskatam ir liela nozīme ēdiena izvēlē. Jāpiebilst, ka ēdienu fotogrāfijas šajā grāmatā ir kvalitatīvas un apetīti raisošas, tās tā vien rosina pamēģināt ikvienu ēdienu no grāmatas.

Grāmata nav sastādīta Latvijā, tādēļ daži produkti pie mums nebūs tik viegli atrodami. Protams, tagad jau arī pie mums ir parādījušies gana daudz interesantu un eksotisku produktu, atliek tikai meklēt. Un vienmēr jau var mēģināt receptes novienkāršot un pielāgot savai gaumei un iespējām.

Kopumā grāmata ir praktiska, ērta un vizuāli pievilcīga. Domāju, ka kādu recepti savai gaumei šeit varētu atrast ikviens, arī pārliecināts gaļēdājs. Grāmatiņa būs noderīga gan rūdītiem ēst gatavošanas speciālistiem, gan iesācējiem virtuvē.

Grāmata saņemta no izdevniecības “Lauku Avīze” apmaiņā pret godīgu atsauksmi.

Viens komentārs

  1. […] gardi” laidusi klajā grāmatu „Sautējumi”. Gada sākumā blogā rakstīju par grāmatu „Veģetārie ēdieni”, kas joprojām ir labs palīgs manos virtuves eksperimentos. Man ir prieks, ka izdevniecība […]

Komentēt rakstu