Grāmata- Maksanss Fermīns „Zen”

300x0_zen_mazvaks[1]

Zvaigzne ABC, 2017, 128. lpp.

Pirms gadiem pieciem sešiem biju aizrāvusies ar itāļu rakstnieka Alesandro Bariko daiļradi. Kad visi latviski tulkotie Bariko darbi bija izlasīti, atradu kādu rakstnieku, kura rakstības stils bija uz viena viļņa ar Bariko. Tas bija franču rakstnieks Maksanss Fermīns. Izlasīju Fermīna „Sniegu”, bet tobrīd laikam jau biju pārdozējusi gan Bariko, gan Fermīnu. Pašos bloga pirmsākumos esmu aprakstījusi pāris Bariko darbus un Fermīna „Sniegu”. Kā jau iepriekš esmu teikusi, man ir neērti atskatīties un bloga pirmsākumu rakstiem, kas ir īsi un neveikli, bet lai jau tie glabājas arhīvā, lai paliek iespēja salīdzināt. Pēc piecu gadu pārtraukuma, redzot, ka latviešu valodā iznācis viens no jaunākajiem Maksansa Fermīna darbiem „Zen”, biju gatava iepazīt šo rakstnieku no jauna.

Kaligrāfijas meistars Kuro dzīvo nošķirtībā no pārējās pasaules. Katra diena meistaram norit pēc diezgan strikta režīma. Būdams izcils kaligrāfijas meistars, Kuro ik dienu vingrinās šajā mākslā, jo tikai tā ir iespējams saglabāt savu prasmi. Meistars dzīvo ļoti pieticīgi, ikdienā apmierinādams tikai visnepieciešamākās cilvēka vajadzības un neaizraudamies ar liekām greznībām. Meistars Kuro saņem vēstuli no topošās kaligrāfijas mākslinieces Junas, kura vēlas pilnveidot savu kaligrāfijas prasmi pie slavenā meistara. Lai gan Kuro iepriekš ir bijuši vairāki mācekļi, Juna ir īpaša. Jaunā mācekle spēs izjaukt meistara Kuro mierīgo un paredzamo dienas ritmu un parādīs, ka arī māceklis var meistaram daudz ko iemācīt.

It kā jau šo mazo, plāno grāmatiņu ir iespējams izlasīt vienā piegājienā. Tomēr es lasīšanu gribēju pastiept garāku, jo izlasītais teksts man likās spēcīgs, tāds, ko gribas apdomāt un tikai tad turpināt lasīšanu. Lai gan grāmatas apjoms ir pavisam neliels, šajās 128 lappusēs paspēj notikt tik daudz! Tas tādēļ, ka Fermīns nemīl liekvārdību. Grāmatas nodaļas lielākoties ir vienas vai divu lappušu garumā, šeit nekas netiek stiepts garumā un autors katrā uzrakstītajā vārdā spēj apslēpt lielu nozīmi. Grāmata „Zen” parāda, cik liela vērtība slēpjas mierā un klusumā un cik maz cilvēkam ir neieciešams, lai dzīvotu saskaņā ar sevi un dabu.

Domāju, ka šī grāmata patiks sapņotājiem, dzejas mīļotājiem un japāņu kultūras cienītājiem. No praktiskās puses šo grāmatu varētu ieteikt izlasīt topošajiem vai esošajiem rakstniekiem, tulkotājiem un žurnālistiem, lai iemācītu izteikties tieši un lakoniski, un parādītu, cik svarīga loma ir pareizai vārdu izvēlei.

Vērtējums- 9/10

Grāmata saņemta no izdevniecības “Zvaigzne ABC” apmaiņā pret godīgu atsauksmi.

3 komentāri

  1. Mana mamma aizraujas ar šo grāmatu un vienmēr uztvērusi sevi kā daļu no dabas kuru nevajag piecūkot, jo dabā viss ir tikai jāmāk atrast.

  2. Nekad nebiju redzējusi šo grāmatu, bet izklausās interesanta. Paldies, ka padalījies ar šīs grāmatas aprakstu, ļoti ieinteresēji

  3. Šobrīd lasu un neteiktu, ka tā ir viena no “viegli lasāmajām”, bet jātiek līdz beigām, lai varētu novērtēt…

Komentēt rakstu