Grāmata- Biruta Eglīte “Ceturtais bauslis”

Ceturtais_bauslis-664x962[1]

Izdevniecība “Lauku Avīze”, 2017, 380 lpp.

Ģimene ir bijusi latvieša galvenā vērtība visos laikos. Es vienmēr esmu apbrīnojusi tās kuplās ģimenes, kas rīko radu saietus un izkopj plašas ģimeniskās tradīcijas. Spridzāni ir viena no Latvijas kuplākajām dzimtām, kuras saknes vijas cauri visai Latvijas teritorijai un arī ārpus tās. Dokumentālo stāstu krājumā „Ceturtais bauslis” Biruta Eglīte ir apzinājusi Spridzānu dzimtas pārstāvju likteņus simts gadu garumā.

Grāmata sākas ar kādu 1782. gadā rakstītu vēstuli, kas atklāj Spridzānu uzvārda rašanās saknes. Tālāk grāmatā seko deviņpadsmit stāsti par dažādām Spridzānu dzimtas personībām. Grāmatas pirmais stāsts „Un pelnus aiznes vējš” iepazīstina lasītāju ar Jezupu Spridzānu, kurš 20. gadsimta trīsdesmitajos gados bijis gan Ludzas, gan Kārsavas pilsētas galva, pāris reizes pat saticis Kārli Ulmani. Stāstā lasītājs uzzina par lielo Ludzas ugunsgrēku 1938. gadā un iepazīst Ulmaņa politiku. Lasot šo stāstu, es sapratu, ka šī grāmata ne vien iepazīstinās lasītāju ar Spridzānu dzimtas pēctečiem, bet paralēli atklās, kā mainījusies mūsu valsts pēdējo simts gadu laikā.

Stāsti grāmatā sarindoti hronoloģiskā secībā, iepazīstot stāstu varoņus, lasītājs seko līdzi politikas, kultūras, ekonomikas un sadzīves izmaiņām Latvijā no 20. gadsimta sākuma līdz mūsdienām. Vairākas Spridzānu ģimenes ir pārcietušas II pasaules karu, daži no viņiem tika izsūtīti uz Sibīriju, daži palika Latvijā. Grāmatā tiek atklāti daži notikumi, kuri savulaik no sabiedrības slēpti vai presē atspoguļoti nepilnīgi. 1972. gada lielo autobusa avāriju uz Rīgas- Daugavpils šosejas, kurā bojā gāja 46 cilvēki un 61 tika ievainots, padomju vara, protams, centās noklusēt. Stāstā „Melnā svētdiena” šī avārija tiek apskatīta gan no bojāgājušo, gan izmeklētāju skatupunkta. Interesanti fakti grāmatā tiek atklāti arī par slaveno Cesvaines ģimnāzijas ugunsgrēku. Ģimnāzijas toreizējais direktors bija Aloizs Spridzāns, kurš tobrīd ļoti daudz paveica skolas attīstībā. Tas diemžēl netraucēja šī ugunsgrēka sakarā raidīt apvainojumus Spridzāna virzienā.

Grāmatā „Ceturtais bauslis” minētos faktus Biruta Eglīte ne vien pierakstījusi, klausoties stāstu varoņu atmiņās, bet arī centusies pārbaudīt grāmatās, laikrakstos un muzeju materiālos. Tas, protams, vieš ticību izlasītajam. Īpaši spilgts ir grāmatas stāsts „X stundā”, kurā Biruta Eglīte dalās ar savām atmiņām par Barikāžu notikumiem Latvijas Radio un Latvijas neatkarības atgūšanu. Šis bija ļoti sirsnīgs un personīgs stāsts, kurā lasītājam ļauts iepazīt Birutu Eglīti un viņas dzīvesbiedru, radiožurnālistu Broņislavu Spridzānu, kurš bijis šīs grāmatas idejas autors.

Protams, es šeit neatstāstīšu visus notikumus, ko slēpj šī grāmata, tos es ieteiktu jums izlasīt pašiem. Spridzānu ģimenes dzīvesstāsti ir interesanti un savstarpēji ļoti atšķirīgi. Zem šī uzvārda slēpjas mākslinieki, skolotāji, mūziķi, juristi un citu profesiju pārstāvji. Katrai ģimenei ir bijis atšķirīgs liktenis, bet viņus visus vieno kaut kas kopīgs, tā ir neatlaidība un nepadošanās. Visi no šīs grāmatas varoņiem ir pārcietuši lielākas vai mazākas grūtības, un viņi ir cīnījušies un strādājuši, lai panāktu sev vēlamo rezultātu. Cits aizcīnījies prom no Latvijas, uz Angliju, Vāciju un citām zemēm, citi mēģina cīnīties šeit pat dzimtenē. Spridzānu ģimenes kokam ir spēcīgas saknes un šī koka zari turpina stiepties plašumā.

Biruta Eglīte grāmatas pēcvārdā saka, ka šī grāmata ir dāvana Latvijai tās skaistajā dzimšanas dienā. Tur man autorei pilnībā jāpiekrīt, jo, lasot “Ceturto bausli”, es tieši nodomāju, cik jauki, ka šī grāmata iznākusi tieši pirms Latvijas simtgades, atgādinot mūsu valsts iedzīvotājiem par stiprām ģimenēm. Šai grāmatai viennozīmīgi piemīt ļoti liela emocionālā vērtība.

Grāmata saņemta no izdevniecības “Lauku Avīze” apmaiņā pret godīgu atsauksmi.

3 komentāri

  1. Ļoti sagribējās pašai izlasīt. Arī vienmēr esmu apbrīnojusi tās lielās, sirsnīgās ģimenes.

    1. Ja nav interese lasīt stāstus par visām tēmām, var droši izvēlēties lasīt to, kas vairāk interesē, jo stāsti saturiski nav savstarpēji saistīti. 🙂

  2. Ļoti sirsnīga lasāmviela! Man ļoti patīk, lai gan visu vēl neesmu izlasījusi..

Komentēt rakstu